Blog

5+1 Tips Για Αυθεντικό Industrial Chic

Έξυπνα Tips Industrial Chic για να μην υπερβάλλετε με την vintage εικόνα.

Έχετε “πήξει” με το industrial παντού? Βαρεθήκατε να βλέπετε παλιά έπιπλα και φθαρμένες επιφάνειες? Κι όμως αν οι βασικές αρχές του Industrial χρησιμοποιηθούν με φειδώ μπορούν να δώσουν ένα πολύ όμορφο, ζεστό και σύγχρονο αποτέλεσμα που ταυτόχρονα μπορεί να είναι και πολύ κομψό! Ποιες είναι αυτές?

1. Αυθεντικά παλιά κομμάτια
Έπιπλα και αντικείμενα που κατασκευάστηκαν για εργοστάσια, αποθήκες και γραφεία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και επανατοποθετούνται σε σύγχρονο πλαίσιο φέρνοντας ζεστασιά και κύρος σε παλιούς και νέους χώρους προσθέτοντας τους γοητεία και χαρακτήρα. «Είμαστε εδώ από καιρό καθώς αλλάζουν οι εποχές και θα συνεχίσουμε να είμαστε για πολύ καιρό» είναι το μήνυμα που δίνουν.
Ψάξτε για μεγάλα τραπέζια εργαστηρίου, μεταλλικές αρχειοθήκες και παλιές ταμπέλες καθώς και επιτραπέζια αντικείμενα ρετρό. Παλιά και αυθεντικά κομμάτια από εκείνο το θείο που είχε εργαστήρι ή ρέπλικες που τα μιμούνται επάξια στο 1/3 της τιμής, μπορούν να δώσουν το στίγμα. Προσοχή! Το νόημα είναι να δώσουν ένα άρωμα αυθεντικότητας στο χώρο σας και όχι να τον κάνουν να θυμίζει παλιατζίδικο.

2. Ανεπεξέργαστες επιφάνειες
Απογυμνωμένα υλικά όπως τσιμέντο, τούβλινοι τοίχοι και παρκέ αλουστράριστα είναι τα πρώτα που σκεφτόμαστε όταν λέμε βιομηχανικός χώρος. Επειδή όμως πρόκειται για το χώρο που ζούμε καθημερινά μπορούμε να τα εισάγουμε με δόσεις χρησιμοποιώντας ένα από αυτά π.χ σε έναν τοίχο ή στο δάπεδο αν μη τι άλλο και για πρακτικούς λόγους, όπως το καθάρισμα. Οι αδρές ανεπεξέργαστες επιφάνειες δηλώνουν άποψη αλλά μην ξεχνάτε ότι απορροφούν το φώς και όταν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες επιφάνειες έχουν την τάση να «σκοτεινιάζουν» τους χώρους.

3. Συνδυασμός Ξύλου/ Μετάλλου
Στις αρχές του αιώνα τα έπιπλα φτιάχνονταν κυρίως με αυτά τα δύο υλικά. Επιλέγοντας λοιπόν έπιπλα όπου αυτά συνυπάρχουν, θα είστε σίγουροι ότι έχετε πετύχει κομμάτια που αντανακλούν το αυθεντικό industrial look. Ξύλινα τραπέζια με μεταλλικές ρόδες ή σκαμπώ με μεταλλικά πόδια και ξύλινο κάθισμα μπορούν να γίνουν εύκολα πρωταγωνιστές στο καθιστικό ή στο γραφείο σας και να δώσουν το ρυθμό.

Πιο ειδικά οι μεγάλες ξύλινες επιφάνειες σε ζεστούς φυσικούς τόνους όπου φαίνονται τα νερά του ξύλου ή είναι απλώς λουστραρισμένες με διάφανο βερνίκι που αποκαλύπτει το πραγματικό χρώμα του εκάστοτε ξύλου είναι η αρχή για να ενσωματώσετε στο χώρο σας τη ζεστασιά αυτού του look.
Μέταλλα κυρίως σε λεπτομέρειες επίπλων και αντικειμένων, πχ. εμφανείς σκελετοί σε σκούρες αποχρώσεις, πολύ μαύρο αλλά και οξειδωμένος μπρούντζος και αντικέ σκουριασμένες πατίνες είναι οι σωστές αποχρώσεις μετάλλου για αυτό το look. Αποχαιρετήστε λοιπόν γυαλιστερές ανοξείδωτες ή χρυσές (???) αποχρώσεις.

4. Γυμνοί Λαμπτήρες
Φωτιστικά φτιαγμένα κυρίως από μέταλλο με εμφανείς λαμπτήρες που θυμίζουν τις πρώτες λάμπες με τις εμφανείς λυχνίες. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες βολφραμίου ή αλλιώς τύπου Edison, είναι στην ουσία λάμπες πυράκτωσης και είναι κυρίως διακοσμητικοί. Αναζητήστε επίσης αντίστοιχους λαμπτήρες led που είναι και πολύ οικονομικότεροι στην κατανάλωση αλλά και φιλικοί προς το περιβάλλον.

5. Κλίμακα
Δηλαδή κομμάτια που το μέγεθός τους είναι προσαρμοσμένο στο μέγεθος του χώρου σας. Αυτός ο υπέροχος παλιός πάγκος μπορεί να δείχνει super μέσα στο παλιό εργαστήρι για το οποίο φτιάχτηκε αρχικά αλλά είστε σίγουροι ότι θα είναι το ίδιο καλό μέσα στην κλασσικού μεγέθους κουζίνα σας που τα τετραγωνικά της ισοδυναμούν με το 1/3 των άλλων?

+1 – – – Μινιμαλισμός!

Το Industrial ή αλλιώς vintage ή retro style είναι στην ουσία ένας νέος τρόπος mix & match για αυτό και θέλει προσοχή στην ισορροπία γιατί πολύ εύκολα μπορεί να γίνει βαρύ και καταθλιπτικό λόγω των υφών και των υλικών που το απαρτίζουν. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα έπιπλα φτιάχτηκαν για να μπουν σε βιομηχανικούς άδειους χώρους και ήταν κυρίως χρηστικά. Αρα λίγα και καλά ανάμεσα στα υπόλοιπα κλασσικά κομμάτια μας είναι η σωστή συνταγή για να δώσουν αυθεντικό και σύγχρονο αέρα στην διακόσμηση του χώρου μας και να το ζεστάνουν.
Αλήθεια εσείς πως εφαρμόζετε την τάση industrial στο χώρο σας? Στείλτε μου μερικά παραδείγματα.

Δικιά σας,
Μαριάνθη