Blog

Ιδέες Για Command Center

Οικογενειακός Πύργος Ελέγχου ή “πως να συντονίσετε τις ημερήσιες πτήσεις της οικογένειας”!

Σεπτέμβρης!
Ο μήνας που όλοι επιστρέφουμε στη βάση μας και ξεκινάει μια καινούρια συναρπαστική χρονιά. Back to school λοιπόν για πολλούς από εμάς με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικους που ανανεωμένοι μετά τις διακοπές ξεκινάνε με στόχους και μεγαλεπήβολα σχέδια για το τι θα κάνουν διαφορετικό αυτή τη χρονιά για να είναι πιο εύκολη η χαοτική τους καθημερινότητα.

Να σας πω ένα μυστικό?
Φαίνεται πραγματικά βουνό η μετάβαση από το χαλαρό πρόγραμμα του καλοκαιριού σε ένα αυστηρό και πιο φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση και προετοιμασία ώστε όλα να ρέουν ομαλά.
Μέσα στα πλαίσια λοιπόν της γενικότερης οργάνωσης ενός σπιτιού για πολυμελή οικογένεια αλλά και για εργένηδες είναι ο πύργος ελέγχου… η αλλιώς “command center” όπως το λένε οι φίλοι μας οι αμερικάνοι που είναι και ψυχωτικοί με την οργάνωση και έχουν και πολύ ωραίες ιδέες. Αυτός είναι τόσο σημαντικός για ένα σπίτι όσο είναι ο πύργος ελέγχου για ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο. Είναι το σημείο από όπου δίνονται οι κατευθύνσεις για όλα τα διαφορετικά προγράμματα που μπορεί να έχουν τα μέλη μιας οικογένειας όπως δραστηριότητες, ραντεβού στο γιατρό ή στο κομμωτήριο, μαθήματα, διαγωνίσματα και σημαντικά ραντεβού π.χ. για σέρβις, κ.λπ.
Σκεφτείτε τον σε κάποιο σημείο του σπιτιού εύκολα προσβάσιμο, από όπου τα μέλη της οικογένειας περνάνε πολλές φορές κάθε μέρα. Π.χ. στην κουζίνα ή σε ένα σημείο κοντά στην είσοδο.Για να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να βοηθάει στην ομαλή ροή του σπιτιού σας θα πρέπει σίγουρα να περιέχει:

Ημερολόγιο.
Κατά προτίμηση με σύνοψη της εβδομάδας που όμως φαίνονται και οι ώρες τις ημέρας όπου μπορούν να σημειωθούν τα σημαντικά ραντεβού ανά ώρα.
Κρεμάστρα/ κλειδοθήκη.
Αυτή μπορεί να είναι μια απλή κρεμάστρα με πολλούς γάντζους μεγάλους (για τσάντες και κασκόλ) και μικρούς (για τα κλειδιά) ή πολλές μονές όσα και τα μέλη της οικογένειας με ταμπελίτσες με το όνομα του καθενός για να μην ξανακούσετε πρωί πρωί το κλασσικό «δεν βρίσκω τα κλειδιά μου».
Καλαθάκι αλληλογραφίας.
Ξεχωριστή θήκη, καλάθι ή κουτί όπου συγκεντρώνεται η ημερήσια αλληλογραφία καθώς και έγγραφα προς έλεγχο και υπογραφή για την επόμενη μέρα, όπως σύμφωνη γνώμη για εκδρομές, διαγωνίσματα, κ.λπ.
Μολυβοθήκη.
Μολυβοθήκη για στυλό που θα σημειώνετε και μαρκαδόρους η κιμωλίες κατά προτίμηση διαφορετικού χρώματος ένα για κάθε μέλος της οικογενείας.
Πινακάκι.
Όπου σημειώνεται το μενού της εβδομάδας για να είναι όλοι ψυχολογικά προετοιμασμένοι για τα φασολάκια της Τρίτης αλλά και χώρος για έκτακτα μηνύματα αγάπης και συνεννόησης μεταξύ των μελών της οικογένειας!

Ιδανικά τοποθετήστε από κάτω του παγκάκι και καλάθια για παπούτσια ή πάγκους με ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης ώστε όλοι η ακαταστασία με τα πράγματα που κουβαλάει μαζί του κάποιος μόλις μπαίνει να σταματούν εκεί και να μην περιφέρονται σε οποιαδήποτε ελεύθερη επιφάνεια του σπιτιού.

Ωραία ιδέα επίσης είναι να προσωποποιήσετε τον «πύργο ελέγχου» σας για να εκφράζει την ιδιαίτερη και μοναδική ταυτότητα της οικογένειας. Κάποια πινακίδα με μήνυμα που εκφράζει τις αρχές της δικής σας οικογένειας ή κάδρα με φωτογραφίες με όλα τα μέλη (και του σκύλου) και οτιδήποτε άλλο σας κάνει να χαμογελάτε.
Πιστέψτε θα είναι από τα home projects που θα ευχαριστηθείτε περισσότερο από όλα μιας και η καθημερινή του χρήση θα σας λύσει πραγματικά τα χέρια.
Και καλή σχολική χρονιά!

Δικιά σας,
Μαριάνθη